Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 10.08. - 14.08.2020r.
Poniedziałek 10.08.
ŚNIADANIE-Chleb graham [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), kiełbasa szynkowa (12g), ogórek zielony, herbata  malinowa (200 ml)
II śniadanie-Banan (120g)
OBIAD-Zupa kalafiorowa z ryżem [włoszczyzna, kalafior, ryż, śmietana - mleko, seler] (250g)
Łazanki z kapustą [kapusta biała, makaron- gluten, cebula, m. wieprzowe] (130g/150g),kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Chleb krakowski [mąka -gluten](30 g), twarożek z brzoskwiniami [ser twarogowy- mleko](40g), woda z sokiem (200 ml)



 
Wtorek 11.08.
ŚNIADANIE-Bułeczka pszenna [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g),  pasztet wieprzowo -drobiowy [gluten, jaja] (30g),papryka, kakao [mleko] (200 ml)
II śniadanie-Śliwka (120g)
OBIAD- Zupa w kropki [włoszczyzna, wywar mięsny,  kasza manna - gluten, seler] (250g),
Sznycle drobiowe [kurczak, mąka-  gluten, jajka] (70g), młode ziemniaki [masło-mleko, mleko] (150g),     mizeria ze śmietaną i koperkiem [mleko] (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Koktajl bananowy z czarną porzeczką [maślanka -mleko] (220 ml),paluch kukurydziany (2 szt.)







Środa 12.08.
ŚNIADANIE-Sandwiche  z żółtym serem (chleb krakowski [mąka pszenna- gluten], masło [mleko] (5g), ser  żółty [mleko](12g), pomidor), herbata (200 ml)
II śniadanie-Morela (120g)
OBIAD-Zalewajka z ziemniakami [włoszczyzna, ziemniaki, zakwas żurku - gluten, seler] (250g),
Pierogi z borówkami [mleko, gluten, jaja] (180g/30g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Chleb słonecznikowy  [mąka - gluten, słonecznik] (30 g), masło  [mleko] (5g), szynka  drobiowa (12g), rzodkiewka, herbata owocowa(200 ml)






Czwartek 13.08.
ŚNIADANIE-Płatki kukurydziane z mlekiem (30g/200 ml); herbata z owoców leśnych (200 ml)
II śniadanie-Arbuz (120g)
OBIAD-Zupa jarzynowa z muszelkami [włoszczyzna, brokuły, kalafior, śmietana - mleko, seler, makaron- jajka, mąka-gluten] (250g)
Polędwiczki w sosie włoskim [drób, mąka-  gluten, śmietana - mleko] ( 80g), ziemniaki [masło-mleko, mleko] (150g), buraczki gotowane [masło-mleko] (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Gofry z musem jogurtowym i owocami  [gluten, mleko, jaja](1 szt.), lemoniada [woda, cytryna, pomarańcza, mięta] (200 ml)
 





Piątek 14.08.
ŚNIADANIE-Chleb graham [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko], pasta rybna  [twarożek -mleko, tuńczyk] (40g), ogórek kiszony, kawa zbożowa [mleko] (200 ml)
II śniadanie-Banan (120g)
OBIAD-Krem z dyni i cukinii z grzankami  [dynia, cukinia,  seler, mąka -  gluten,  włoszczyzna,  ziemniaki] (250 g),
Tagliatelle z brokułami i sosem serowym  [makaron- gluten, jajka, cebula, brokuły, mleko] (130/80/20g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Kisiel  owocowy (150g), wafle  ryżowe (2 szt.)