Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 01.03. - 05.03.2021r.

Poniedziałek 01.03.
ŚNIADANIE-Płatki kukurydziane z mlekiem (30g/200 ml), chleb słonecznikowy [słonecznik, mąka - gluten](30g), masło [mleko] (5g), mozzarella w plastrach (6g), papryka, herbata roiboos (200 ml)
II śniadanie-Jabłko (100g/1 szt.)
OBIAD-Zupa ogórkowa z ryżem [ryż, ogórki kiszone, seler, włoszczyzna, śmietana - mleko] (250 g)
Pęczak z kurczakiem i warzywami po meksykańsku [kurczak, kukurydza, pomidory, papryka, cebula, kasza -gluten ,przyprawy, fasolka czerwona] (100g/60g/70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-: Bułeczka drożdżowa z budyniem [mleko, jaja, gluten] (30g), woda (200 ml)
 
 
 
 
 
Wtorek 02.03.
ŚNIADANIE-Chleb graham [mąka - gluten] (30g), masło [mleko] (5g), pasta warzywna z pieczonymi pomidorami i bazylią (30g), kakao [mleko] (200 ml)
II śniadanie-Gruszka (100g/1 szt.)
OBIAD-Zupa kalafiorowa z makaronem literki [kalafior, seler, jaja, gluten, włoszczyzna, śmietana - mleko ](250 g)
Kotlecik drobiowy mielony [m. drobiowe, gluten, jaja] (70g), ziemniaki puree [masło-mleko, mleko] (100 g), surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka (70g) kompot z rabarbarem/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Pudding ryżowy z cynamonem i prażonym jabłkiem [jabłko, cynamon, ryż, mleko](150g)
 
 
 
 
 
Środa 03.03.
ŚNIADANIE-Bułeczka pszenna [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), pieczona szynka wieprzowa z dodatkiem oregano – wyrób własny z sosem żurawinowym – wyrób własny (30g), roszponka, herbata zielona z pigwą (200 ml)
II śniadanie-Kiwi (100g/1 szt.)
OBIAD-Zalewajka z ziemniaczkami [włoszczyzna, ziemniaki, zakwas żurku – gluten, śmietana z mleka, seler] (250g)
Kluseczki leniwe z masłem i cynamonem [mąka – gluten, jaja, mleko] (180g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Chleb wieloziarnisty [mąka – gluten](30 g), masło [mleko](5 g), ser żółty (12 g), pomidor, woda (200 ml)


 
 
 
 


 
Czwartek 04.03.
ŚNIADANIE-Jaglanka na mleku z bananem i masłem orzechowym (30g/20g/200 ml) [mleko, orzechy], chleb pszenno -żytni [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), dżem brzoskwiniowy (10g); herbata z malinami (200ml)
II śniadanie-Pomarańcza (100g/ 1 szt.)
OBIAD-ZKrem z dyni z kleksem jogurtowym, grzankami razowymi i prażonymi pestkami dyni [pestki dyni, włoszczyzna,dynia, grzanki - gluten, seler, jogurt - mleko] (250g)
Roladki wieprzowe w sosie śmietanowo- tymiankowym [m. wieprzowe, śmietana – mleko, gluten](70g/10g),ryż jaśminowy (100g), surówka z selera z rodzynkami [jogurt- mleko] (70g), kompot z malinami /woda (200ml)
PODWIECZOREK-Koktajl wiśniowo - bananowy na bazie mleka i maślanki [wiśnie, banan, mleko/ maślanka-mleko] (220 ml), chrupki kukurydziane (12 g)



 
 
 



 
Piątek 05.03.
ŚNIADANIE-Chleb pszenny [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), twarożek z dodatkiem kiełków [mleko](30 g), pomidor, herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie-Banan (100g/1 szt.)
OBIAD-Krupnik z ziemniaczkami [seler, włoszczyzna, ziemniaki, śmietana – mleko, kasza - gluten] (250 g)
Ryba w panierce z dodatkiem otrąb [gluten, jajka, ryba] (70g), ziemniaki (100 g), surówka z marchwi i pomarańczy (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Ciasto biszkoptowe z mascarpone i galaretką truskawkową [mleko, gluten, jaja](50g)