Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 23.11. - 27.11.2020r.
Poniedziałek 23.11.
ŚNIADANIE-Makaron gwiazdeczki z mlekiem [gluten, jaja, mleko] (30g/200g/10g), chleb graham [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), dżem brzoskwiniowy (10g), herbata (200 ml)
II śniadanie-Jabłko (1 szt.)
OBIAD-Zupa koperkowa z ziemniakami [włoszczyzna, koperek, seler] (250g)
Risotto z kurczakiem i warzywami [kurczak, ryż, cebula, kukurydza, mix warzyw] (100/120g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-: Chleb krakowski [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), ser żółty [mleko] (12g), pomidor, woda (200 ml)




 
 
 
 
 
Wtorek 24.11.
ŚNIADANIE-Chleb pszenny [mąka -gluten](30 g), szynka drobiowa pieczona– wyrób własny (30g), papryka, herbata roiboos (200 ml)
II śniadanie-Pomarańcza (1szt./ 100g)
OBIAD-Jesienna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną [włoszczyzna, czerwona soczewica, seler, śmietana - mleko] (250g)
Frankfuterki z indyka w sosie paprykowym [drób, papryka, mąka- gluten, śmietana - mleko] ( 70g/10g), ziemniaki [masło-mleko, mleko] (100g), duszona kapustka z koperkiem (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Budyń waniliowy z sokiem malinowym [mleko] (150g), wafle ryżowe (20g)

 
 
 
 
 
Środa 25.11.
ŚNIADANIE-Bułeczka graham [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), kremowy pasztet domowy – wyrób własny [m. wieprzowe, m. drobiowe, gluten, jaja, mleko] (30g), pomidor, herbata zielona z pigwą (200 ml)
II śniadanie-Gruszka (1 szt./100g)
OBIAD-Zalewajka z ziemniakami [włoszczyzna, ziemniaki, zakwas żurku - gluten, seler] (250g)
Kluseczki leniwe z masełkiem i cynamonem [mleko, gluten, jaja] (180g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Chałka z masłem [gluten, mleko , jaja] (40g), woda z sokiem(200 ml)



 
 
 
 


 
Czwartek 26.11.
ŚNIADANIE-Chleb wieloziarnisty [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), pasta drobiowa z żurawiną [jogurt -mleko, majonez - jaja , żurawina, szynka drobiowa ], roszponka, (30 g), kwa zbożowa [mleko] (200 ml)
II śniadanie-Banan (1 szt./100g)
OBIAD-Zupa ogórkowa z muszelkami [włoszczyzna, ogórki kiszone (wyrób własny), śmietana z mleka, seler, gluten, jaja] (250g)
Kotleciki wieprzowe mielone [wieprzowina, mąka - gluten, jaja] (80g), ziemniaki puree [masło-mleko, mleko] (100 g), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka [jogurt- mleko, majonez -jaja] (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Krem czekoladowy [kasza manna -gluten, masło - mleko, kakao] (80g), biszkopty [gluten, jaja] (20g)



 
 
 



 
Piątek 27.11.
ŚNIADANIE-Chleb pszenno – żytni [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), pasta twarożkowa z pieczoną gruszką [mleko] (30 g), herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie-Jabłko (1 szt./100g)
OBIAD-Krem z marchwi z grzankami [marchew, seler, mąka - gluten, włoszczyzna, ziemniaki] (250 g)
Tagliatelle z potrawką rybną podane z brokułami gotowanymi na parze [makaron- gluten, jajka, ryba, brokuły, włoszczyzna] (100/50/90g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Bułeczka drożdżowa z jabłkami [mąka- gluten, jaja, mleko] (30g), g), woda (200 ml)