Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 18.10. - 22.10.2021r.
Poniedziałek 18.10.
Śniadanie:  Chleb  pszenny [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g),  ser żółty [mleko] (12g), pomidor, kakao [mleko] (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (100g/1 szt.)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem [konc. pomidorowy, seler, włoszczyzna, ryż] (250 g)
Knedle ze śliwkami [gluten, jaja] (180g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty [mąka - gluten] (30g), masło [mleko] (5g),  pieczona szynka wieprzowa – wyrób własny (30g), papryka konserwowa w słupkach- wyrób własny, herbata owocowa (200 ml)
Podwieczorek II: Galaretka z jogurtem [galaretki - żelatyna, jogurt- mleko],






Wtorek 19.10.
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (30g/200 ml), chleb  graham (30 g), masło (5 g), powidła z czekoladą - wyrób własny (10 g), herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Gruszka (100g/1 szt.)
Obiad: Rosół z makaronem [włoszczyzna, wywar mięsny, makaron- gluten, jaja, seler] (250g)
Zraziki wieprzowe podane z ziemniakami i surówką z marchewki [ gluten, jaja] (70g/100g/70g) kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Cynamonowe ciasto drożdżowe  z masłem - wyrób własny [gluten, mleko , jaja] (40g), herbata owocowa (200 ml)
Podwieczorek II: Chleb  pszenno - żytni [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g),  mozzarella [mleko] (12g), pomidor, woda (200 ml)






Środa 20.10.
Śniadanie:  Bułka pszenna z sezamem [mąka - gluten] (30g), masło [mleko] (5g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem [jogurt- mleko, jaja] (30g), herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Banan (100g/1 szt.)
Obiad: Barszcz ukraiński [buraki,  seler, włoszczyzna,  ziemniaki, fasolka] (250 g)
Makaron penne z serem i sosem owocowym [makaron -  gluten, jaja, mleko] (100g/70g/30g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g),  szynka drobiowa– wyrób własny [m. drobiowe] (20g), dip jogurtowo- koperkowy z ogórkiem kiszonym (10g), herbata owocowa (200 ml)
Podwieczorek II: Budyń waniliowy z amarantusem ekspandowanym [mleko](200 g)







Czwartek 21.10.
Śniadanie: Sandwiche  z żółtym serem (chleb pszenno - żytni [mąka - gluten], masło [mleko] (5g), ser  żółty [mleko (12g), ogórek zielony), herbata zielona z pigwą (200 ml)
II śniadanie:  Pomarańcza  (100g/ 1 szt.)
Obiad: Lekki krem ziemniaczany z tymiankiem z grzankami [włoszczyzna, ziemniaki, seler, mleko, gluten] (250g)
Pieczeń rzymska  wieprzowa  z sosem paprykowym [m. wieprzowe, śmietana -mleko, jaja, gluten] (70g/10g), fasolka szparagowa gotowana na parze (70g), kasza kus kus [gluten] (100g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Pudding waniliowy z kaszki manny i wiśni [kaszka manna - gluten, mleko, wiśnie] (150g), woda  (200 ml)
Podwieczorek II: Chleb  pszenny [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g),  szynka drobiowa (12g), sałata zielona, woda (200 ml)






Piątek 22.10.
Śniadanie:
Chleb słonecznikowy [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), twarożek z pieczoną gruszką [mleko] (30 g), herbata roiboos (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (100g/1 szt.)
Obiad: Zupa ogórkowa z muszelkami [włoszczyzna, ogórki kiszone, makaron- gluten, jaja, śmietana - mleko, seler] (250g)
Ryba w panierce  kukurydzianej  podana z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty  [płatki kukurydziane, miruna - ryba, mąka- gluten, jajka] (70g/100g/ 70g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Ciasto dyniowe - wyrób własny [gluten, mleko, jaja, cukier, dynia] (80g), woda z sokiem (200 ml)
Podwieczorek II: Koktajl truskawkowy [mleko, truskawki] (200 ml), paluch kukurydziany (12g)
 



Kaloryczność posiłków w przedszkolu: 1050 kcal, Dopuszczalne wahania kaloryczności +/- 10%
Rozkład na składniki pokarmowe: Białko 12%~ 31,5 g, tłuszcze 25%~29 g, węglowodany 63%~170,6 g
*Wszystkie potrawy przygotowywane są w piecu konwekcyjnym, z wykluczeniem smażenia.