Jadłospis
DIETA PODSTAWOWA 08.08. - 12.08.2022r.
Poniedziałek 08.08.
I śniadanie: Chleb pszenno- żytni [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), szynka drobiowa (12g), ogórek kiszony (Spiżarnia
Gotowalni), herbata roiboos (200 ml)
II śniadanie: Śliwka (1szt./ 100g)
Obiad: Krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i grzankami [dynia, seler, mąka - gluten, włoszczyzna, pestki dyni] (250 g)
Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem[ryż, cynamon, jabłka] (100g/50g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), ser żółty [mleko] (12g), domowy ketchup- wyrób Podwieczorek II: Galaretka z owocami (120g), biszkopt (12g)[gluten, jaja]
Środa 10.08.
I śniadanie: Chleb foremkowy [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), kiełbasa krakowska (12g), papryka, herbata owocowa
(200 ml)
II śniadanie: Banan (1 szt./100g)
Obiad:Zupa jarzynowa z makaronem [włoszczyzna, gluten, jaja, brokuły, kalafior, fasolka, seler, śmietana -mleko](250g)
Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo - koperkowym [ryż, warzywa, m. wieprzowe,śmietana - mleko, koperek] (150g/
20g), kompot /woda (200 ml)
Podwieczorek:Budyń waniliowy z andrutem (150g/12g)[mleko, gluten]
Podwieczorek II: Chleb wieloziarnisty [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), kremowy pasztet - wyrób własny [m.
wieprzowe, m. drobiowe, jaja , gluten] (30g)
Czwartek 11.08.
Piątek 12.08.
I śniadanie: Chleb pszenno- żytni [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), szynka drobiowa (12g), ogórek kiszony (Spiżarnia
Gotowalni), herbata roiboos (200 ml)
II śniadanie: Śliwka (1szt./ 100g)
Obiad: Krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i grzankami [dynia, seler, mąka - gluten, włoszczyzna, pestki dyni] (250 g)
Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem[ryż, cynamon, jabłka] (100g/50g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), ser żółty [mleko] (12g), domowy ketchup- wyrób Podwieczorek II: Galaretka z owocami (120g), biszkopt (12g)[gluten, jaja]
|
Środa 10.08.
I śniadanie: Chleb foremkowy [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), kiełbasa krakowska (12g), papryka, herbata owocowa
(200 ml)
II śniadanie: Banan (1 szt./100g)
Obiad:Zupa jarzynowa z makaronem [włoszczyzna, gluten, jaja, brokuły, kalafior, fasolka, seler, śmietana -mleko](250g)
Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo - koperkowym [ryż, warzywa, m. wieprzowe,śmietana - mleko, koperek] (150g/
20g), kompot /woda (200 ml)
Podwieczorek:Budyń waniliowy z andrutem (150g/12g)[mleko, gluten]
Podwieczorek II: Chleb wieloziarnisty [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), kremowy pasztet - wyrób własny [m.
wieprzowe, m. drobiowe, jaja , gluten] (30g)
Czwartek 11.08.
I śniadanie: Chleb pszenno - żytni [mąka- gluten] (30g), masło (5g)[mleko], jajko z dipemTzatziki [jogurt- mleko, jaja](30g/10g), sałata,herbata (200 ml) II śniadanie: Śliwka (1 szt./100g) Obiad: Kremowy kapuśniaczek z ziemniakami [kapusta kiszona, seler, włoszczyzna, ziemniaki ](250 g) Pierogi zserem, malinami i białą czekoladą - wyrób własny [gluten, jaja, mleko, maliny, czekolada](180g), kompot /woda (200 Podwieczorek: Bułeczka graham [mąka – gluten](30 g), masło [mleko](5 g), szynka wieprzowa (12g), marchew do chrupania, woda (200 ml) Podwieczorek II: Chałka z masłem i powidłami (Spiżarnia Gotowalni) [mąka- gluten, jaja, mleko, powidła śliwkowe] (35g/5g) |
I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem [mleko] (30g/200g), chleb krakowski [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), dżem brzoskwiniowy (10g), herbata z żurawiną (200 ml) II śniadanie: Arbuz (1 szt./100g) Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem [włoszczyzna, ryż, ogórki kiszone, seler, śmietana - mleko] (250g) Ryba po grecku z ziemniakami i bukietem warzyw na parze [ryba, pomidory, mix warzyw, ziemniaki] (80g/100g/70g), kompot/woda (200 ml) Podwieczorek: Murzynek ze śliwkami - wyrób własny [śliwki, kakao, gluten, jaja, mleko] (60g), woda (200 ml) Podwieczorek: Weka [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), serek truskawkowy [mleko] (30g) |
|
Kaloryczność posiłków w przedszkolu: 1050 kcal, Dopuszczalne wahania kaloryczności +/- 10%
Rozkład na składniki pokarmowe: Białko 12%~ 31,5 g, tłuszcze 25%~29 g, węglowodany 63%~170,6 g
*Wszystkie potrawy przygotowywane są w piecu konwekcyjnym, z wykluczeniem smażenia.