Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 05.12. - 09.12.2022r.
Poniedziałek 05.12.
I śniadanie:
Chleb  pszenno – żytni [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), twarożek śmietankowy (30g), powidła {Spiżarnia
Gotowalni} (5g), herbataroiboos (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (100g/1 szt.)
Obiad:  Krem pomidorowy z grzankami [seler, grzanki - gluten, włoszczyzna, pomidory, śmietana - mleko] (250 g)
Pierogi ruskie [gluten, mleko, jaja, ziemniak] (180g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb  foremkowy [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), szynka drobiowa – wyrób własny (20g), dip
jogurtowo – ogórkowy [mleko] (5g), sałata lodowa
Podwieczorek II: Granola z jogurtem z musem jabłuszkowym - wyrób własny [gluten, mleko, jabłka]






Wtorek 06.12.
I śniadanie: Sandwiche  z ketchupem  (chleb krakowski [mąka pszenna- gluten], masło [mleko] (5g), ser żółty [mleko](12g),
ketchup – wyrób własny , ,herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie:  Pomarańcza (1szt./ 100g)
Obiad:  Rosół z makaronem i zieloną pietruszką  [włoszczyzna, m. drobiowe i wieprzowe, makaron – jaja,  gluten, seler] (250g)
Kąski z kurczaka w panierce [kurczak, olej, przyprawy, mąka – gluten, jaja] (70g), ziemniaki (120 g), surówka z marchwi i
pomarańczy [jogurt-mleko] (70g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek:  Smoothie kakaowe (150 g)[mleko, kakao]
Podwieczorek II: Chleb  graham [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), pasta z szynki z dodatkiem majonezu  (30g)[szynka,
jogurt- mleko, majonez - jaja, gorczyca], rzodkiewka







Środa 07.12.
I śniadanie: Bułka pszenna [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), jajko  (30g), papryka, herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Banan  (1 szt./100g)
Obiad:  Krupnik z ziemniakami  [kasza jęczmienna - gluten, włoszczyzna, ziemniaki, seler, śmietana - mleko] (250g)
Potrawka warzywna [mix warzyw, mąka -gluten] (70 g), kopytka (120 g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Galaretka z owocami [żelatyna, owoce] (150g),  herbatniki [gluten, jaja] (20g)
Podwieczorek II: Chleb  pszenno - żytni [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), mozzarella [mleko](12g), domowy ketchup -wyrób własny






Czwartek 08.12.
I śniadanie: Chleb wieloziarnisty [mąka - gluten] (30g), masło [mleko] (5g), pasztet drobiowo - wieprzowy – wyrób własny [gluten, jaja, m. wieprzowe, m. drobiowe] (20g), ogórek kiszony(Spiżarnia Gotowalni) , herbataowocowa (200 ml)
II śniadanie: Mandarynka (1 szt./100g)
Obiad:  Zupa minestrone z makaronem [włoszczyzna, marchew, ziemniaki, pomidory, papryka, cukinia, seler, gluten, jaja] (250g)
Gołąbki bez zawijania z mieszanką ryżu i kasz w sosie pomidorowym [m. wieprzowe, jaja, śmietana- mleko, mąka -gluten, kapusta, ryż, kasza] (180g/30g), kompot owocowy/woda (250 ml)
Podwieczorek: Capriciosa - domowa pizza wyrób własny  [gluten, jaja, drożdże, mleko, ketchup domowy - wyrób własny, szynka drobiowa, mozzarella - mleko](60g)
Podwieczorek II: Budyń z sokiem malinowym [mleko] (150g), chrupki kukurydziane (12g)





 
Piątek 09.12.
I śniadanie: Płatki kukurydziano- czekoladowe z mlekiem [mleko, gluten, kakao] (30g/200g), chleb  krakowski [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), dżem brzoskwiniowy (10g), herbata z żurawiną (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (100g/1 szt.)
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem [ryż, ogórki kiszone,  seler, włoszczyzna, śmietana - mleko] (250 g)
Ryba zębacz w sosie koperkowym (70g/10g) [mąka– gluten, ryba - zębacz, śmietana - mleko, koperek], ziemniaki (120g), surówka z kiszonej kapusty(Spiżarnia Gotowalni)(70g), kompot owocowy /woda (200 ml)
Podwieczorek:  Murzynek  - wyrób własny [gluten, jaja, mleko, kakao] (50g)
Podwieczorek II: Chleb  foremkowy [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), pasta z sera żółtego i suszonych pomidorów [mleko, suszone pomidory] (30g)