Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 27.06. - 01.07.2022r.
Poniedziałek 27.06.
I śniadanie: Chleb graham [mąka - gluten](30 g), masło [mleko](5 g), kiełbasa krakowska (12 g), ogórek zielony, herbata
roiboos (200 ml)
II śniadanie: Arbuz (1szt./ 100g)
Obiad: Krem pomidorowy z grzankami [włoszczyzna, ziemniaki, grzanki -gluten, śmietana  z mleka, seler] (250g)
Podwieczorek: Ryż z polewą jogurtowo - brzoskwiniową [ryż, brzoskwinie,jogurt- mleko] (130g/80g), kompot/woda (200 ml)
Chałka z masłem [mąka - gluten, jaja, mleko] (30 g/5g), serek homogenizowany straciatella - wyrób własny
[mleko, czekolada -kakao, mleko](30g), woda (200 ml)
Podwieczorek II: Smoothie owocowe [mleko] (150g), chrupki kukurydziane (12g)



 
Wtorek 28.06.
I śniadanie: Chleb pszenno – żytni [mąka- gluten] (30g), masło [mleko] (5g),   serek wiejski [mleko] (30 g), szczypiorek, rzodkiewka, herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Banan (1szt./ 100g)
Obiad:  Zupa koperkowa z makaronem [włoszczyzna, koperek,  seler, gluten, jaja, śmietana - mleko] (250g)
Pieczony flet drobiowy w sosie szparagowym [drób, gluten, przyprawy, szparagi, śmietana - mleko] (70g), ziemniaki młode z masełkiem i koperkiem [mleko](100g), zasmażana marchewka z groszkiem [gluten, mleko] (70g), kompot /woda (200 ml)
Podwieczorek: Domowa panna cotta z musem truskawkowym [jogurt- mleko, żelatyna, truskawki](100g/10g), woda (200 ml)
Podwieczorek II: Chleb foremkowy [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), szynka wieprzowa (12g), papryka





Środa 29.06.
I śniadanie: Bułka pszenna [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), indyk z pasieki (12g), pomidor, kawa zbożowa [mleko,
gluten] (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (1 szt./100g)
Obiad:  Zalewajka z ziemniakami [włoszczyzna, ziemniaki, zakwas  - gluten, seler śmietana  z mleka,] (250g)
Lasagne bolognese [m. wieprzowe, marchew, przyprawy, pomidory, makaron - gluten, jaja, masło -mleko, mąka - gluten,
mleko] (280g), kompot owocowy /woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb foremkowy [mąka - gluten] (30 g), masło  [mleko] (5g), hummus z pieczoną marchewką [marchewka,
oliwa, ciecierzyca, przyprawy](30g), woda (200 ml)
Podwieczorek II: babeczka z wiśnią- wyrób własny (50g) [gluten, jaja, wiśnia, mleko]



Czwartek 30.06.
I śniadanie: Chleb  słonecznikowy [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g),  ser żółty [mleko] (12g), papryka marynowana
(Spiżarnia Gotowalni), herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Melon (1 szt./100g)
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem [włoszczyzna, ogórki kiszone, ryż, śmietana - mleko, seler] (250g)
Paluszki serowe z masełkiem – wyrób własny [gluten, jaja, mleko] (180g/10g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Budyń waniliowy z sokiem malinowym (150g) [mleko, sok malinowy], wafel ryżowy (12g)
Podwieczorek II: Chleb pszenno - żytni [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), jajko z dipem a' la tzatziki [jaja, mleko,
koperek](30g/5g), rukola





 
Piątek 01.07.
I śniadanie: Płatki czekoladowo - kukurydziane z mlekiem [mleko, czekolada] (30g/200 ml), chleb foremkowy [mąka- gluten] (15g), masło [mleko] (3g), dżem owocowy (10g); herbata wieloowocowa (200 ml)
II śniadanie: Banan (100g/1 szt.)
Obiad: Krupnik z ziemniakami  [kasza jęczmienna - gluten, włoszczyzna, ziemniaki, seler, śmietana - mleko] (250g)
Ryba w panierce [ryba- miruna, mąka-gluten, jajka] (70g), ziemniaki młode z masełkiem i koperkiem [mleko] (100g), surówka
z kiszonej kapusty (Spiżarnia Gotowalni) (70g), kompot owocowy /woda (200 ml)
Podwieczorek:Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką- wyrób własny (50g) [gluten, jaja, truskawki, drożdże, mleko],
lemoniada arbuzowa (200 ml)
Podwieczorek II: weka [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), twarożek śmietankowy [mleko](30g), pomidor