Jadłospis
DIETA PODSTAWOWA 20.03. - 24.03.2023r.
Poniedziałek 20.03.
I śniadanie: chleb krakowski [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), twarożek śmietankowy [mleko](30g), papryka marynowana (Spiżarnia Gotowalni); herbata roiboos (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (1szt./ 100g)
Obiad: Krem z dyni z grzankami i pestkami dyni [włoszczyzna, ziemniaki,dynia, grzanki - gluten, pestki dyni, śmietanaz mleka,seler] (250g) Pierogi z serem [gluten, mleko, jaja] (180g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chleb graham[mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), polędwica sopocka (12g), dip jogurtowo - koperkowy [ jogurt- mleko] (10g), ogórek kiszony (Spiżarnia Gotowalni) woda (200 ml)
Podwieczorek II: Kisiel owocowy (150g), herbatniki (12g)[gluten, jaja, mleko] |
|
|
|
Wtorek 21.03.
I śniadanie: Chleb pszenno - żytni [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), pasta z żółtego sera i zielonego groszku [ser- mleko, zielony groszek, jogurt- mleko] (30g), pomidor, herbata (200 ml)
II śniadanie: Banan (1szt./ 100g)
Obiad: Rosół z makaronem [włoszczyzna, wywar mięsny, makaron- gluten, jaja, seler] (250g)
Udko pieczone (70g), ziemniaki (130 g), kapusta zasmażana [gluten, mleko] (70g) kompot /woda (200 ml)
Podwieczorek: Koktajl truskawkowo - jagodowy [maślanka – mleko, truskawki, jagody] (150g), biszkopty [gluten, jaja] (12g)
Podwieczorek II: Chleb krakowski [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), szynka wieprzowa (12g), ogórek zielony, woda (200 |
|
|
|
|
Środa 22.03.
I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (30g/200 ml) [mleko], chleb foremkowy [mąka pszenna- gluten] (15g), masło [mleko] (3g), dżem truskawkowy (10g); herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Pomarańcza (1 szt./100g)
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami [buraki, seler, włoszczyzna,ziemniaki, śmietana - mleko] (250 g)
Spaghetti bolognese[gluten, jaja, m. wieprzowe, marchewka, cebula, pomidory] (130g/120g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Chałka z masłem [mąka - gluten, jaja, mleko] (40 g/5g), serek straciatella - wyrób własny [mleko, czekolada - mleko, kakao](50g), woda (200 ml)
Podwieczorek II: Shake bananowo - kakaowy (150g)[mleko, kakao, banan], biszkopt (12g)[gluten, jaja] |
|
|
|
|
|
|
|
|
Czwartek 23.03.
I śniadanie: Chleb orkiszowy [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), szynka wieprzowa pieczona- wyrób własny (20g), ogórek zielony, herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Kiwi (1 szt./100g)
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem [ryż, ogórki kiszone,seler, włoszczyzna, śmietana - mleko] (250 g)
Pulpety drobiowe w sosie serowym [drób, mąka-gluten, jaja, ser - mleko, śmietana - mleko] (70g/10g) kasza jęczmienna [gluten] (100g), zielona fasolka szparagowa (70g), kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Budyń waniliowy z sokiem owocowym (150g)[mleko], chrupki kukurydziane (12g)
Podwieczorek II: Sandwiche z mozzarellą i domowym ketchupem [chleb foremkowy- gluten, masło- mleko, ser mozzarella -mleko, domowy ketchup - wyrób własny] (30 g/ 5g/ 12g), |
|
|
|
|
|
|
|
Piątek 24.03.
I śniadanie: Chleb słonecznikowy z pastą jajeczną [gluten, mleko, jaja, jogurt – mleko](30g/5g/30g), roszponka, herbata owocowa (200 ml)
II śniadanie: Jabłko (1 szt./100g)
Obiad: Zupa brokułowa z makaronem [włoszczyzna, makaron - gluten, jaja, brokuły, seler, śmietana -mleko](250g)
Dorsz panierowany [ryba, gluten, jaja] (70g), ziemniaki (130 g), surówka z kiszonej kapusty (Spiżarnia Gotowalni) (70g) kompot/woda (200 ml)
Podwieczorek: Ciasto cielaczek -wyrób własny [gluten, jaja, mleko, kakao, olej] (50g)
Podwieczorek: Chleb graham [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), twarożek z rzodkiewką (30g)[ser- mleko] |
|
|
|
|
Kaloryczność posiłków w przedszkolu: 1050 kcal, Dopuszczalne wahania kaloryczności +/- 10%
Rozkład na składniki pokarmowe: Białko 12%~ 31,5 g, tłuszcze 25%~29 g, węglowodany 63%~170,6 g
*Wszystkie potrawy przygotowywane są w piecu konwekcyjnym, z wykluczeniem smażenia.